Bu sayfada Kırşehir yöresine ait Damat Paşa Yine Ferman Yollamış türküsünün sözleri bulunmaktadır.
Damat Paşa yine ferman yollamış
Gelsin aşiretler otursun diye
Düşer miydi Padişahım şanına
Damat vezirinden insaf kalmamış
İnsaf Paşam insaf biz de insanız
Ayırma eş dosttan et tırnak canız
Eşinden ayrılmış köşek bozular
Derdim artar yaralarım sızılar
Anadan ayrılmış emlik kuzular
İnsaf eyle Paşam biz de insanız
Ayırma eş dosttan et tırnak canız
(Devamını Göster) Ortaasya'dan gelip Anadolu'yu yurt tutan 230 oymak, 1500'ü aşiret ve 5800'ü de cemaat olmak üzere 7230 dolayında oymak, aşiret ve cemaat bulunmaktadır. Kırşehir ve yöresine gelerek yurt tutmuş irili ufaklı 450 Türkmen aşiretinden biri de Oğuzların Bayat boyundan olan Karacayurt (Karacayurtlu) (Karacakürt) Türkmen aşiretidir.
Bu aşiret, Anadolu'ya geldikten sonra şimdiki Şanlı Urfa'nın Karacadağ yöresinde ilk önce Akkoyunlu devletine, daha sonra da Dulkadir beyliğine bağlı idiler. Bunlar Bozuluş Türkmenleri grubuna dahil bulunuyorlardı. Bozulus'un 1613'te dağılması üzerine Karacayurt aşiretinin bir kolu Gaziantep, Maraş, Kayseri üzerinden, diğer bir kolu da Toroslardan Adana, Karaman, Aksaray'ı takip ederek Kırşehir merkez olmak üzere 1690'larda Orta Anadolu'ya ulaşmışlardır. 18 Nisan 1691 tarihli fermanla yerleşik düzene geçmeleri kararlaştırılan bu aşiretler Orta Anadolu'nun çeşitli bölgelerine yerleştirilmiştir.
Osmanlı Padişahı III. Ahmet'e Sadrazam olan Nevşehirli Damat İbrahim Paşa (1718 - 1730) henüz Muşkara adıyla küçük bir köy olan Nevşehir'i geliştirmek için çeşitli imar çalışmalarının yanında köyün nüfusunu çoğaltmak için de etraftaki konar-göçer durumdaki Türkmen aşiretlerinin Nevşehir'e yerleştirilmelerini 1727 tarihli diğer bir fermanla emir buyurmuştur. Bu iskâna genelde okur-yazar kültürlü ve varlıklı aileler seçilmiştir. Nevşehir'e yerleştirilenlerden biri de Kırşehir'de oturan Karacayurt aşireti mensuplarıdır. Bu aşiretten 59 hane, Damat İbrahim Paşanın emriyle zor kullanılarak akrabalarından ayrılmış ve Nevşehir'e götürülmüşlerdir.
Bu durum aşirette büyük üzüntü yaratmış, aileler bölünmüş, baba oğuldan, kız anadan zorla ayrılmıştır. Bu olaya yıllar yılı bir çok türkü ve ağıt yakılmıştır. 1965 yılında Nevşehir, Hasanlar köyünden araştırmacı Hasan Şahin tarafından bu amaçla yapılan bir araştırma esnasında Karacayurt aşiretine mensup Fadik isimli bir bayanın büyük annesinden duyduğu bu konu üzerine söylenmiş bir ağıdın hatırda kalan mısralarıdır.
Kaynak: Öyküleriyle Kırşehir Türküleri, Destanları, Ağıtları - Baki Yaşa Altınok, Oba Yayıncılık, Mayıs - 2003, Ankara, s.35-36
A, B, C-Ç, D, E, F, G, H, I-İ, J, K, L, M, N, O-Ö, P, R, S, T, U-Ü, V, Y, Z
A, B, C-Ç, D, E, F, G, H, I-İ, J, K, L, M, N, O-Ö, P, R, S, T, U-Ü, V, Y, Z
Sitemizde ücretsiz-bedava mp3 download linkleri bulunmamaktadır.
Internetten MP3 indirmek yerine sanatçıların albümlerini satın alarak onlara destek olunuz.
Siteye şarkı sözü eklemek için bizimle iletişime geçebilirsiniz...
© 2014 - 2021 Türkü Sitesi bir Web Sitesi projesidir.