Bu sayfada Turkuler yöresine ait Cezayir 07 türküsünün sözleri bulunmaktadır.
Cezayir'in ufak ufak evleri
İçindedir ağaları beyleri
Türkçe bilmez mani söyler dilleri
Tunus Trablus Cezayir of
Yaz gelince gemilerimiz yağlanır
Kış olunca tersaneye bağlanır
Delikanlılar Cezayir'de eğlenir
Tunus Trablus Cezayir of
Cezayir'de üç top birden atıldı
Şıp değinden aylar günler tutuldu
Dünya bize miskal miskal satıldı
Kalk gidelim kömür gözlüm Cezayir'i
Bir yanımız sık ormanlık biçilmez
Bir yanımız kara deniz geçilmez
Mevlam kanat vermeyince uçulmaz
Kalk gidelim suna boylum Cezayir'i
(Devamını Göster) Kuzey Afrika ülkelerinden olan Cezayir önceleri Beni Hafz devletine aitti. Devletin güçsüzlüğünden ve zayıf idaresinden yararlanan İspanyollar, 1509 yılında Cezayir'i aldılar. Bu sıralarda Akdeniz'de korsanlık yaparak etrafa dehşet veren Baba Oruç ile kardeşleri Hızır (Barbaros) ve İshak Reyis'ler, zaten daima savaştıkları ve korkuttukları İspanyollardan geri aldılar Cezayir'i. Baba Oruç kendi adına burada bir hükümet kurdu. (1516)
Araplarla yaptıkları bir savaş esnasında Baba Oruç'la İshak Reyis'in ölmeleri üzerine, Barbaros Cezayir'i tek başına idare etmek mecburiyetinde kalır. Sık sık İspanyollarla karşılaşır, yener. Fakat bunun böyle gidemeyeceğini anlayan Barbaros, o sıralar Mısır'ı almış olan Yavuz'un himayesine girmek istediğini belirtir. Buna pek sevinen Yavuz Sultan Selim, O'na ikibin yeniçeri ile kıymetli bir kılıcı armağan olarak gönderir. Barbaros memleketi, bağımsız bir hükümet gibi idare eder, adına paralar bastırır.
Osmanlı-Avusturya savaşları başlayınca, Avusturyalılar denizden de savaşarak Osmanlıları zor durumda bırakmak istedi. Bunun üzerine, Kanuni hem Akdeniz'de yeniden egemenliği sağlamak ve hem de Fransa'ya denizden yardım edebilmek amacıyla Barbaros'u İstanbul'a davet ederek kendisine Kaptan-ı Derya'lık verdi. Bu tarihten sonra Cezayir eyalet olarak kabül edilip beylerbeyliğine de Barbaros verildi. Cezayir'in bizim elimize geçiş hikayesi böyle.
Eskiden beri Cezayir'de gözü olan Fransızlar, Osmanlıların 1828 yılında Ruslarla savaşmasını fırsat bilerek, Cezayir'e asker çıkardılar. Burada uzun ve kanlı savaşlar oldu. Anadolu'dan gelen binlerce askerimiz buralarda şehid oldu.
Cezayir, Anadolu insanında büyük üzüntüler yaratmıştır. Burada ölen binlerce gencimize, elden çıkan güzelim ülkeye Anadolu'nun en batısından en doğusuna kadar her yerde ağıtlar yakılmıştır. Bursa'dan Bitlis'e kadar her ilimizde Cezayir'in anısına türküler söylenip, halaylar çekilir.
Kaynak: Folklor ve Türkülerimiz - Mehmet Özbek
A, B, C-Ç, D, E, F, G, H, I-İ, J, K, L, M, N, O-Ö, P, R, S, T, U-Ü, V, Y, Z
A, B, C-Ç, D, E, F, G, H, I-İ, J, K, L, M, N, O-Ö, P, R, S, T, U-Ü, V, Y, Z
Sitemizde ücretsiz-bedava mp3 download linkleri bulunmamaktadır.
Internetten MP3 indirmek yerine sanatçıların albümlerini satın alarak onlara destek olunuz.
Siteye şarkı sözü eklemek için bizimle iletişime geçebilirsiniz...
© 2014 - 2021 Türkü Sitesi bir Web Sitesi projesidir.